Снимка: БулфотоИзненадващо изследване на Алфа Рисърч - ГЕРБ се срина до 14,5%, БСП има 10,4%, а

...
Снимка: БулфотоИзненадващо изследване на Алфа Рисърч - ГЕРБ се срина до 14,5%, БСП има 10,4%, а
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ се срина до 14,5%

Снимка: Булфото

Изненадващо  проучване  на " Алфа Рисърч " -  ГЕРБ  се срина до 14,5%,  Българска социалистическа партия  има 10,4%, а неизлязлата още на терен партия на  Слави Трифонов   " ИТН " е трета политическа мощ с 10,26%.

Българите са разграничени в позицията си за незабавна оставка на държавното управление и провеждането на предсрочни  избори  - 39,3 на 100 са на това мнение, а 36,8 % са за оставане на кабинета до постоянния избор за парламент напролет на 2021 година

В същото време, ако  избори те са в този момент, в Народното събрание щяха да влязат 6 или 7  партии  на база на гласуващите -  ГЕРБ Българска социалистическа партия , " ИТН " на  Слави Трифонов , групировката " Демократична България ", Движение за права и свободи, " Изправи се.бг " (Мая Манолова) и вероятно " Обединени патриоти ", които са на кантар за влизане в идващ парламент, написа dunavmost.com.

Това сочи национално представително изследване на " Алфа Рисърч ", направено по поръчка на " Дневник " и което е направено в периода 23 - 30 юли 2020 година измежду 1017 души по метода лице в лице.

Според  проучване то малко над 45% от интервюираните декларират, че няма да гласоподават или не са решили.

На база всички запитани се вижда фрапантен спад до 14,5 % за  ГЕРБ . Спад има и в  доверие то към  Българска социалистическа партия  - 10.4%

Трета политическа мощ е към момента неизлязлата на терена партия на  Слави Трифонов , която събира съвсем колкото  Българска социалистическа партия  - 10.26%

Четвърта е Демократична България с 6,7%

На пето място е Движение за права и свободи с 4,5%.

Формацията на Мая Манолова има 3,2%  доверие .

Обединените патриоти нямаш късмет да влязат в Народното събрание с 2,2%.

ВОЛЯ, политическият план на Цветанов, на Васил Божков, Възраждане и други събират под 1%

Преценката на множеството българи (48,5%) е за съдружно правителство и в идващия парламент.

Като най-висока поддръжка събира кабинет с присъединяване на " Демократична България " - или в коалиция с  ГЕРБ  (8,1% виждат подобен вариант) или повече с партията на  Слави Трифонов  - 9,4%.

Разрез на електоралните настройки, демонстрира, че в София сега

" Демократична България " има 11,9% поддръжка при евентуални  избори  и е втора политическа мощ с дребна разлика спрямо  ГЕРБ  - 13% (малко над половината в столицата към момента не са решили по какъв начин да гласуват).



Слави Трифонов  печели вота на младите - съвсем 20% на хората сред 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Данните демонстрират, че заемането на ясна и безапелационна позиция срещу корупцията и завладяването на институциите - се прави оценка от българите и това са водачите и политическите сили, които получават или прибавят подкрепа - като Христо Иванов (и " Демократична България " ) и Румен Радев (и неговите позиции).

Останалите - даже и в съпротива (като  Българска социалистическа партия , които не заеха ясна позиция за ролята и дейностите на основния прокурор) губят.

Слави Трифонов , който наподобява най-пасивен, покачва малко резултата си по отношение на предходни проучвания на настройките и той очевидно е различаван като антисистемния състезател от по-младото потомство гласоподаватели и даже и без старания и акция наподобява сигурен в идващ парламент.

Въпреки обществените заричания, че нямат нищо общо с Движение за права и свободи, а се освобождават от свързвани с партията министри,  ГЕРБ  страда от въздействието на Пеевски и Доган. Както и основния прокурор Иван Гешев. И това е разбираемо от множеството българи.

БЕЗ ФАВОРИТ ЗА ПРЕМИЕР

Малко над 11% от българите дават желания Борисов още веднъж да бъде министър председател, а други - над 11% - показват президента Радев.

За около 6% от българите е допустимо и  Слави Трифонов  да бъде министър-председател.

Христо Иванов от " Демократична България ", който е най-активният водач в поддръжка на митингите и акции и сигнали против задкулисие, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски, получава поддръжка от 5% за министър председател, следва от Мая Манолова - също дейна в протестните шествия и циркулиране на страната през последните месеци.

Българите са настроени скептично доколко  партии те могат да се оправят с корупцията и дават отговор (57,2%), че нито една няма капацитет да се пребори.

Подобно е и отношението им към политическите фигури - 49,6% споделят, че нито един политик няма да се оправи.

Най-много упования има към президента Радев - 20,1%. Той е следван от Борисов, само че с съвсем два пъти по-малко поддръжка - 11,1%,  Слави Трифонов  (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% по отношение на водача на  Българска социалистическа партия  - Корнелия Нинова - 3,2%.

ГЕРБ  - ОСНОВНИЯТ ГУБЕЩ

Като последица от нестихващите митинги през миналия месец ръководещите са губещи от събитията през юли, които провокираха и продължаващите митинги с претенции за оставка на държавното управление и  доверие то към тях съществено спада. Повече от половината българи дават негативната оценка за работата на кабинета, а половината правят оценка отрицателно и активността на премиера Бойко Борисов (49,3%).

С високо отрицание на дейностите и не доверие  се отличава и основният прокурор Иван Гешев единствено след шест месеца на този пост. Най-много от интервюираните считат даже, че негова оставка ще помогне повече за превъзмогване на политическата рецесия, в сравнение с оставка на кабинета.

" Демократична България ", акцията на чийто водач Христо Иванов пред лятната резиденция на Доган в Росенец и последвалите събития провокираха гражданското неодобрение и направиха всеобщо общественото говорене за задкулисието сред ръководещите и представители на Движение за права и свободи, се връща на политическата сцена с увеличена поддръжка.

Българска социалистическа партия  също е губеща сега, докато президентът Румен Радев получава поддръжка и в двата обществени спора - с основния прокурор и с премиера. Акцията на прокуратурата и въоръжени в президентството - другият катализатор на гражданското неодобрение - се оказва в негова изгода, а половината българи не считат, че са показани задоволително доказателства за нея. Радев резервира висока позитивна оценка и даже е еднообразно мечтан като възможен идващ министър-председател дружно с Борисов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР